Het verhaal van MIPS

Hans von Holst is een Zweedse neurochirurg en emeritus hoogleraar die zijn loopbaan heeft gewijd aan het onderzoeken van hoofdletsel. Hij kon maar niet begrijpen waarom er zoveel mensen met hersenletsel in het ziekenhuis terecht kwamen, terwijl ze wel degelijk een helm of cap droegen tijdens het sportenZijn onderzoek leidde tot het inzicht dat de meeste beschikbare caps onvoldoende bescherming bieden bij een val. 

Hans von Holst werkte samen met ingenieur Peter Halldin om uitgebreid onderzoek uit te voeren met als doel beter te begrijpen waarom hoofd- en nekletsel optreden. Ook wanneer iemand een cap of helm draagt.

Baanbrekende technologie

Dit onderzoek leidde ertoe dat Von Holst en Halldin erkenden dat de meeste crashes en valpartijen ertoe leidden dat het hoofd ( en/of de cap) van een persoon de grond vanuit een hoek raakt en dus vaak niet loodrecht naar beneden valt. Hoewel deze schuine valpartijen dus veel vaker voorkwamen dan rechte radiale (frontale) inslagen, was er minder onderzoek naar het rotatietrauma dat optreedt wanneer een cap op deze manier de grond of een ander object raakt. En dit was nou precies de doorbraak. Dit tradditionele ontwerp was namelijk gebouwd rond het rechte radiale impactmodel (een val loodrecht op je hoofd dus).

Gesteund door de gegevens van hun uitgebreide onderzoek, gingen von Holst en Halldin op zoek naar nieuwe manieren om de effecten van schuine effecten te minimaliseren. Uiteindelijk was hun baanbrekende oplossing het plaatsen van een wrijvingsarme laag in de helm om de negatieve effecten van rotatiebeweging op het hoofd te verminderen. Na nog enkele jaren van onderzoek, testen en ontwikkeling onthulden ze wat nu bekend staat als het MIPS-veiligheidssysteem®. (MIPS is de afkorting van 'Multidirection Impact Protection System'): een unieke helmtechnologie die een extra niveau van capveiligheid biedt. Het komt er op neer dat de helm met MIPS een betere bescherming biedt bij klappen op het hoofd vanuit verschillende hoeken waardoor hersenschade door een valpartij nog beter wordt voorkomen. MIPS wordt toegevoegd aan een cap in de vorm van een wrijvingsarme laag die tussen de buitenschaal en de voering van de cap zit. Als gevolg daarvan kan de helm ten opzichte van het hoofd schuiven bij een impact vanuit verschillende hoeken.

Wereldwijd

Tegenwoordig is de technologie van Mips geïntegreerd in vele soorten helmen: voor fietsers, skiërs, motorrijders, ruiters en andere sporten en activiteiten die een helm vragen. 

Meer informatie vind je op de website van MIPS-veiligheidssysteem®