Wie zijn wij
Zussen met een missie en een verhaal
Wij zijn Anne (rechts) en Eva van Ekelenburg; twee zussen die beide al ons hele leven actief zijn in de paardensport. Samen paarden en pony’s opleiden is onze grote passie en dit doen we dan ook al jaren met heel veel plezier. Helaas ging het begin 2021 helemaal mis tijdens een training van Anne met een van onze (braafste!) pony’s. Anne kwam door pure pech ten val en bleef bijna een kwartier bewusteloos op de grond liggen.
Hersenletsel en revalideren
Eenmaal in het ziekenhuis leek Anne weer wat bij te komen, maar werden er na een scan toch maar liefst 4 bloedingen op verschillende plaatsen in haar hersenen geconstateerd. Een lange, onzekere periode van revalideren brak aan en daar is Anne nog steeds iedere dag mee bezig.
Na de eerste schrik te boven te zijn gekomen, zijn we een zoektocht begonnen naar het antwoord op de vraag: waarom heeft de cap die Anne droeg haar niet voldoende beschermd tegen deze ernstige gevolgen? Toen kwamen we al vrij snel tot de ontdekking dat hersenletstels van deze aard helaas helemaal niet zo uitzondelijk zijn.
De ene cap is de andere niet....
De caps die wij tot dan toe altijd droegen, beschermden ons namelijk wel tegen een harde klap of impact van buitenaf zodat onze schedel niet zou breken, maar verreweg de meeste hersenletsels na een val ontstaan doordat je hersenen, (die een geleiachtige substantie hebben) als het ware 'rondstuiteren' binnenin je schedel. Hierdoor lopen je hersenen dus als het ware inwendige kneuzingen en bloedingen op. Dit was bij Anne dus ook het geval.
Het revolutionaire MIPS systeem
Gelukkig heeft de Zweedse neurochirurg Hans von Holst op dit gebied enorm veel werk verzet. Hij zag zoveel hersenletstels van deze aard voorbij komen dat hij het 'Multidirection Impact Protection System' ontwikkelde, ook wel het MIPS systeem genoemd. Het komt er op neer dat de cap dankzij dit systeem een betere bescherming biedt bij klappen op het hoofd vanuit verschillende hoeken, waardoor hersenschade door een valpartij nog beter wordt voorkomen. MIPS wordt toegevoegd aan een cap in de vorm van een wrijvingsarme laag die tussen de buitenschaal en de voering van de helm zit. Als gevolg daarvan kan de helm ten opzichte van het hoofd schuiven bij een impact vanuit verschillende hoeken. De onderzoeksresultaten zijn heel duidelijk: met het MIPS syteem in je cap, is de kans op hersenletsel aanzienlijk kleiner.
Dit is dan ook de reden dat we veel veiligheidscaps met het innovatieve MIPS systeem aanbieden. Dit systeem wordt in fiets-, motor- en skihelmen al veelvuldig gebruikt en begint nu dus gelukkig ook in de paardensport door te dringen.
Maar er is meer
Naast een cap zijn ook veiligheidsbeugels een absolute must natuurlijk. Die vind je dus ook in onze shop. Omdat wij als geen ander weten dat het oog ook wat wil en 'veiligheid' niet altijd gelijk staat aan 'mooi' (en Anne haar obsessie met mooie producten gelukkig niet is verloren) hebben we alleen producten geselecteerd waar we zelf helemaal achter staan; zowel qua looks en comfort als veiligheid.
We zijn benieuwd naar jouw verhaal!
We hopen dat jullie net zo enthousiast zijn als wij. We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen, meningen en vragen over alles dat met veilig paardrijden te maken heeft, dus neem gerust eens contact met ons op!